Rezeň
-
70 min. doba prípravy
-
Ťažká náročnosť
-
Kura1 ks
-
Maslo50 g
-
Cesnak1 hlavička
-
Cesnak1 strúčik
-
Rozmarín2 vetvičky
-
Petržlenová vňať
-
Tymián1 vetvička
-
Morská soľ
-
Citrón1 ks
-
Mleté čierne korenie1 ks
-
Červená cibuľa2 ks
-
Autor receptu:Eva Tomeková
-
Publikované:4. októbra 2020
Chrumkavé, šťavnaté kura plné chutí. Naplnené bylinkovým maslom z čerstvých byliniek a citrónom.
Máločo je také jednoduché ako upiecť kura. Keď je nedopečené, vložíme ho späť do rúry. Keď je prepečené, prsia budú síce trochu suché, ale pečením sa uvoľní dostatok šťavy na výpek, pretože čím dlhšie sa kurča pečie, tým viac šťavy máme.
- Rúru predhrejeme na 260 °C.
- Kurča môžeme zviazať, aby sa rovnomernejšie prepieklo a na stole vyzeralo úhľadnejšie.
- Pečieme ho dohneda asi 20 minút.
- Potom znížime teplotu na 150 °C a pokračujeme v pečení ešte asi 30 minút.
Kuriatko si umyjeme, očistíme a rozrežeme ho pozdĺž pŕs.(keďže nemám pekáč, ale len plech, tak som kuriatko rozrezala, kto však nechce, nemusí,môže ho nechať vcelku).
Vopcháme ruku pod kožu pri krku a opatrne oddeľujeme kožu od svalu po celom obvode kuraťa.
Teraz kura osolíme, okoreníme, opaprikujeme nielen zvonka ale aj zvnútra a aj pod kožou. Navrch ešte pridáme oregano, tiež podľa chuti.
Takto ochutené kuriatko sa mi veľmi osvedčilo, pre toho kto nemá rád kožu má to kurča potom nielen chuť ale aj farbu a nie je vysušené.
Potrieme kura olejom, podlejeme vodou a dáme do vyhriatej rúry na 250 stupňov zapiecť na 10 minút.
Po 10 minútach kura prikryjeme alobalom, znížime teplotu rúry na 180 stupňov a pomaly pečieme ešte 1 hod. a 30 min. až 2 hod. podľa toho ako vám pečie rúra.
Kura priebežne kontrolujeme a polievame šťavou z výpeku.
Po 2 hodinách pečenia dáme dolu alobal a zapekáme kuriatko zvrchu dochrumkava ešte aspoň 15 minút, alebo tak dlho ako vám pečie rúra.
Keď máte kura vcelku tak ho môžete obracať nech sa vám prepečie z každej strany.
Ako vieme, že je kurča upečené
Či je kurča upečené posúdime tak, že ho v pekáči mierne nadvihneme a skontrolujeme, ako vyzerá šťava, ktorá vyteká z dutiny.
Mala by byť číra, mierne sfarbená dočervena. Ak je celkom číra, znamená to, že kura pečieme pridlho. Ružová a zakalená šťava naznačuje, že je nedopečené. Rýchlobežka by pri upečenom kurčati mala ukazovať necelých 60 °C na mieste medzi stehnom a prsiami.
Ďalšie pečenie by ho len vysúšalo. Správne upečené kura je na mieste, kde sa stehno pripája k prsiam, bledoružové.